Natuur

De voordelen van de Natuur

We leven in Nederland, net als de meeste westerse landen, in een drukke samenleving vol met prikkels. Denk aan files, lawaai, een overdosis aan digitale informatie en meer verstedelijking. We spenderen meer tijd dan ooit binnen achter beeldschermen. Hierdoor raken we als mens steeds verder verwijderd van de natuur, wat gevolgen heeft voor onze gezondheid.

Tijd buiten doorbrengen is onwijs belangrijk voor je fysieke- en mentale welzijn. Of je nu wandelt, fietst of rent door het bos, de natuur in gaan is heel belangrijk voor ieder mens.

Door buiten in de natuur te zijn kom je tot rust. Je kunt je hoofd even leegmaken en weer opladen met nieuwe energie. De frisse lucht in het bos zit vol met zuurstof, door de bomen is dit een stuk meer dan in een gebied met weinig groen. En de fijnstofvervuiling is juist lager. Hierdoor ervaar je een echte gezondheidsboost. Stresshormonen, zoals cortisol, nemen af en geluk hormonen zoals serotonine komen vrij. Is het je wel eens opgevallen dat bepaalde ‘problemen’ ineens helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn wanneer je in de natuur bent? Je bent meer in het moment en minder in je hoofd, waardoor je beter kunt relativeren. Na een wandeling voel je je direct lichter en een stuk meer relaxed.

Shinrin Yoku

Het is ook niet voor niets dat japanners zo verzot zijn op Shinrin Yoku, oftewel bosbaden. Je neemt als het ware een ‘bad’ in het bos door bewust en in stilte in het bos aanwezig te zijn. Naast dat dit stress vermindert zorgt het voor een versterkt immuunsysteem. Ervaar het zelf door vaker het bos op te zoeken of ga een keer bosbaden.

Ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten. Wanneer je gaat bewegen krijg je vaak automatisch een frisse blik op bepaalde dingen die er in je leven spelen. Daarnaast is beweging essentieel voor je stofwisseling. En je stofwisseling, met name je darmen, hebben veel invloed op hoe je je voelt.

Binnen ons programma zijn we veel buiten, maken we hikes, natuurwandelingen en worden we in die week opgezogen de natuur in want dit brengt rust, balans en nieuwe energie.

Informatie Aanvragen